Bilişim Teknolojileri Alanı

14.07.2015 1654

Bilişim bilgi ve teknolojinin birlikte kullanılarak üretilen sonuçları olarak tanımlanabilir. Bilişimin birkaç yönü vardır. Bunları bilgisayar yazılımı, bilgisayar donanımı, bilgisayar kullanıcısı ve bilgi toplumu olarak sınıflayabiliriz. Bilişim Teknolojileri Alanı da bilgisayar sistemlerinin ve yazılım uygulamalarının tasarlanması, geliştirilmesi, bakımı ve entegrasyonunu içerir.

Günümüzde bilgisayar sistemlerinin kullanım alanları ve yazılımların kontrol ettiği sistemler düşünüldüğünde, yazılımların ülkelerin ekonomisine katkı sağlayan önemli faktörlerden biri olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Ülkelerin ekonomilerine ve gelişmişlik düzeylerine olan etkileri arttıkça, gereksinimlere uygun, güvenilir ve kullanışlı yazılımların geliştirilmesinin önemi artmıştır.

Ancak bugün için Bilişim Teknolojileri (BT), yalnızca bilgisayar sistemlerinin kurulması ve yazılımların yapılandırılması ile sınırlı bir alan değildir. BT, güncel bir bakışla; bilgisayar donanımı, yazılımı, bilgisayar ağları, iletişim teknolojileri, bu alanda yetişmiş insan gücü, prosedürler, internet, intranet ve iletişim araçları gibi çok sayıda bileşene sahiptir.

Bilişim Teknolojileri Alanı altında şu dallar bulunmaktadır:

AĞ İŞLETMENİ Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım kurulumu, ağ sistemlerinin kurulumu, yönetimi ve ağ ortamı üzerinde yaşanabilecek sorunlar, çözüm yolları ve geniş ağ sistemleri yönetimine sahip nitelikli kişidir.

WEB PROGRAMCISI Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım olarak kurulumu bilgilerinin yanında, web sayfası tasarımına ve programlama dilleri yardımıyla etkileşimli web uygulamaları hazırlayan nitelikli kişidir.

VERİ TABANI PROGRAMCISI Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım kurulumu, veri tabanı ve programlama dilinin kurulumu, veri tabanının oluşturulması ve yönetimi, yazılım geliştirme, hata giderme, bakım ve yedek almaya sahip nitelikli kişidir.

BİLGİSAYAR TEKNİK SERVİSCİSİ Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım kurulumu, bakım ve arıza giderme işlemleri ve bilgisayar ile kontrol edilebilen sistemler kurmaya sahip nitelikli kişidir.

Mezunların Dallara Göre İstihdam Alanları:

Bilgisayar Teknik Servisi Dalı mezunları: Bilgisayar teknik servisi hizmeti veren bilgisayar firmalarında, kamu kurum ve kuruluşlarında,

Ağ İşletmenliği Dalı mezunları: Ağ kurulum ve yönetimi hizmeti veren ya da bu hizmete ihtiyaç duyan firma, kamu kurum ve kuruluşlarında,

Veri Tabanı Programcılığı Dalı mezunları: Kullanıcı ara yüzüne sahip uygulama ve veri tabanı programları kullanımı ve yönetimi hizmeti veren ya da bu hizmetlere ihtiyaç duyan firma, kamu kurum ve kuruluşlarında,

Web Programcılığı Dalı mezunları: Web tasarımı hizmeti veren veya web ortamında çalışan etkileşimli programlar hazırlayan yazılım şirketlerinde ya da bu hizmetlere ihtiyaç duyan firma, kamu kurum ve kuruluşlarında vb. yerlerde çalışabilirler.


Okulumuz Bünyesinde Aktif olan Bilişim Teknolojileri Dalları:


1- Veri Tabanı Programcılığı

2- Web Tasarımı ve Programlama